Інтерв'ю

Інтерв’ю з Олександром Сидоренком – експорт-менеджером винного дому Chapoutier (Франція, Долина Рони)

Винний дім Chapoutier – це родинна справа довжиною в 200 років, глибиною у 7 поколінь виноробів та масштабом у 30 терруарів Франції й Австралії. Власний імпорт представляє в «Сільпо» багатий асортимент вин Chapoutier. Експорт-менеджер винного дому Chapoutier Олександр Сидоренко розповів про враження від українського споживача, тенденції у виноробстві та погляд на тренд – біодинамічні вина. Читати далі...

«Люди, які створюють біодинамічні вина, – митці»

Винний дім Chapoutier експортує вина у численні країни. Чим український споживач відрізняється від споживачів в інших країнах СНД?
Українці відкриті та допитливі. Сомельє на дегустаціях ставлять багато запитань, з ними дуже цікаво спілкуватися. А кінцевий споживач любить гарні історії, йому важливо, щоб про вино розповідали чітко та зрозуміло. Ще вважаю, що український споживач більше любить Францію, ніж Італію. Навіть якщо Італія більше продається, все одно існує тренд – французькі вина.

Вина якого регіону Франції зараз найбільш популярні в світі?
Божоле (Бургундія. – прим. ред.). Як ви знаєте, тенденції створюють в Нью-Йорку, в Лондоні. Зараз там всі п’ють вина з Божоле. Також в тренді вина з виноградників Північної Франції, це або Долина Луари, або Ельзас, або Бургундія, або Жура. Але переважно це Божоле та Долина Луари.

Як ви прийшли в цю професію? Яка ваша особиста історія?
Вивчав науку: фізику, математику, але найбільше захоплювався агрономією. Паралельно я ознайомився з таким продуктом, як вино, тому мене зацікавила агрономія у винній сфері. Отримав освіту енолога та інженера-агронома у Вищій школі в Бордо. Раніше винною справою займалися потомственні винороби. Але тепер тенденції змінилися. Мої батьки не з цієї сфери, як і батьки моїх колег – молодих студентів, які раніше не мали ніякого зв’язку з вином. Нам просто цікава ця тема.

Яке значення особисто для вас мають вина Chapoutier?
Коли власник винного дому Мішель Шапутьє запросив мене на роботу, я зовсім не орієнтувався у винах Північної Рони. Завдяки його пропозиції я відкрив для себе надзвичайні вина цього регіону. Hermitage  – великий апеласьйон. Раніше я уявлення не мав, що це одне з найкращих вин в світі. Зараз перебуваю та працюю в надзвичайно легендарному місці.

Яка ваша професійна мрія?
Звичайно ж, мати свою виноградну ділянку та створювати власне вино, не обов’язково для продажу, просто вино для особистого вживання. Я можу зробити 100–200 пляшок, але знатиму, що це – найкраще вино в світі, тому що я буду ретельно доглядати за лозою. Щось на кшталт гаражного вина, цього у Франції немає. Щоб дрібний винороб робив вино лише для себе, але не для продажу – така культура не розвинена у Франції. Я хотів би виробляти своє вино, тому що це не тільки те, що в бокалі… Коли ви на своєму винограднику взимку, влітку, відчуваєте аромат винограду, це надихає.

Наскільки виправданий тренд на біодинамічні вина?
Тренд – це щось на найближчі 5–10 років. А біодинаміка – це не тренд. Це сільське господарство, яким займалися наші пращури. Вони не використовували гербіцидів та пестицидів на землі – не через дотримання певних правил, а тому що їх ще не існувало. Ми повертаємося до минулого досвіду, але вже маємо технологію. Що таке «біодинаміка»? Це розуміння всіх факторів навколишнього середовища – на  всі з них реагує лоза. Щоб займатися біодинамікою, потрібні глибокі знання в агрономії та енології. Немає такого рецепту, який ти роздрукуєш з інтернету, – потрібно відчувати свій терруар. Для мене люди, які створюють вина, – митці. Ти не можеш створити чудове вино, якщо ти не в біодинаміці.

Вина – рекомендації Олександра Сидоренка:

1. M. Chapoutier IGP CollineRhodanienne La Combe Pilate, Viognier

Вино із сорту винограду Віоньє, за ароматикою схоже на вино із Совіньйон Блан, який дуже подобається споживачам інтенсивністю букета, але при цьому не таке кислотне. Плюс це біодинаміка. І що важливо, вино вироблено на півночі Долини Рони, звідки Віоньє родом. Все це у сукупності дарує фантастичну насолоду смаком.

2. MaisonTrenel Saint-Veran blanc 2014

Надзвичайне Шардоне з Бургундії за доступною ціною.

Вина Chapoutier, ексклюзивно представлені Власним імпортом в «Сільпо» та Le Silpo:

Ельзас
Shieferkopf Sylvaner 2014
Shieferkopf Gewurztraminer 2014
Shieferkopf Riesling via St Jacques 2011

Божоле (Бургундія)
Maison Trenel Beaujolais Nouveau
Maison Trenel Saint-Veran blanc 2014
Maison Trenel Beaujolais Fleurie 2014
Maison Trenel Beaujolais Julienas 2014

Долина Рони
M. Chapoutier IGP d'OcMarius Grenache/Syrah 2014
M. Chapoutier IGP Colline Rhodanienne La Combe Pilate, Viognier

Лангедок-Руссільйон
Bila-Haut Cotes du Roussillon Villages rouge 2014
Bila-Haut Cotes du Roussillon Villages OccultumLapideum 2011

Австралія
Tournon Victoria Mathilda Shiraz 2013

Приховати